Talijanski i slovenski lovci u svađi oko lova uz granicu

Napisao  Utorak, 06 Veljača 2007 17:43

slovenski_talijanski_lovci_ LJUBLJANA - Slovenski lovci ogorčeno su reagirali na optužbe iz susjedne Italije da su okrutni i vole pucati po talijanskim psima koji prilikom lova prijeđu državnu granicu, uzvrativši da su pravi problem nekontrolirani prijelazi pasa bez potrebne dresure, koji onda znaju napadati ovce i koze na slovenskoj strani, prenijeli su u utorak ljubljanski list "Dnevnik" i "Primorske novice" iz Kopra.

slovenski_talijanski_lovci LJUBLJANA - Slovenski lovci ogorčeno su reagirali na optužbe iz susjedne Italije da su okrutni i vole pucati po talijanskim psima koji prilikom lova prijeđu državnu granicu, uzvrativši da su pravi problem nekontrolirani prijelazi pasa bez potrebne dresure, koji onda znaju napadati ovce i koze na slovenskoj strani, prenijeli su u utorak ljubljanski list "Dnevnik" i "Primorske novice" iz Kopra.

 

 

 

"Talijanski lovci imaju drukčije navike i puštaju slabo dresirane pse u lovište nakon završenog lova, a oni nakon toga plaše divljač i napadaju domaće životinje", izjavio je prilikom zadnjeg lovačkog incidenta predsjednik lovačkog društva iz Tolmina Dušan Jug.

Jedan lovac iz Italije države policiji je naime prijavio slučaj da mu je pas prilikom lova preko rijeke Idrijice pobjegao u Sloveniju, a kasnije ga je našao ustrijeljenog u šumi, što su neki mediji napuhali kao dokaz za navodnu okrutnost slovenskih lovaca.

Jug kaže da su optužbe potpuno neistinite, dapače svake godine uhvate i i predaju u azil za pse dvadesetak pasa talijanskih kolega.

"Želimo dobru suradnju, ali nju ne potiču izmišljene priče o krvožednim slovenskim lovcima", kazao je Jug, pojašnjavajući da su sve štete koje su talijanski zalutali psi napravili u Sloveniji uvijek platile slovenske lovačke udruge.

A Mirko Strosar, starješina lovačke družine Kanal koji se uz to bavi i stočarstvom, upozorava na nedavni slučaj kad su dva ostavljena lovačka psa zaklala tri ovce na pašnjaku njegova susjeda Stanka Veluščeka i tvrdi da bi s talijanskim lovcima što prije trebalo doći do dogovora o načinu lova u pograničnom području.

"U zadnjih deset godina u Italiju smo vratili više od 70 lovačkih pasa. Takvi incidenti počeli su nakon što je pogranično područje napustila vojska", tvrdi Strosar.

Slovenski lovci zato predlažu da se što prije realizira lovačka suradnja i zajedničko upravljanje s divljači preko europskog projekta Interreg, a uz to da se donese pravilo da se lov izvodi od granice prema unutrašnjosti državnog teritorija, a ne obrnuto.

Izvor: Hina

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58