Preminuo veteran hrvatskog lovstva, predsjednik LS Ličko-senjske županije i član Izvršnog odbora i Skupštine HLS-a Ivica Marković Icina

Napisao  Nedjelja, 03 Veljača 2013 12:02

ivica markovic DK0711 120u-slovoz najviše lovačke počasti, uz posmrtne zvukove lovačkih rogista u ponedjeljak, 4. 2.  poslijepodne (15:30h) obaviti će se sahrana veterana hrvatskog lovstva, predsjednika Lovačkog saveza Ličko-senjske županije i člana Izvršnog odbora i Skupštine Hrvatskog lovačkog saveza Ivice Markovića Icine na groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću.
Ivica Marković preminuo je u subotu u ranim poslijepodnim satima u Zagrebu nakon teške bolesti...
U znak zahvalnosti za sve što je napravio za dobrobit hrvatskog lovstva, donosimo posljednji intervju što ga je DOBRA KOB objavila sa predsjednikom svih ličkih lovaca Ivicom Markovićem Icicom.

u-slovoz najviše lovačke počasti, uz posmrtne zvukove lovačkih rogista u ponedjeljak, 4. 2. poslijepodne (15:30h) obaviti će se sahrana veterana hrvatskog lovstva, predsjednika Lovačkog saveza Ličko-senjske županije i člana Izvršnog odbora i Skupštine Hrvatskog lovačkog saveza Ivice Markovića Icine na groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću.
Ivica Marković preminuo je u subotu u ranim poslijepodnim satima u Zagrebu nakon teške bolesti. Ivica je bio omiljen u društvu lovaca, znao je iznaći izlaz iz svakoga problema,a odrađivao je upravo četvrti mandat predsjednika Lovačkog saveza Ličkosenjske županije. 

Za njegova mandata ostvareni su mnogi uspješni rezultati u lovstvu ove Županije,a na svakom koraku, bilo kao etičan lovac, ili član nekog visokog lovačkog foruma zalagao se za ravnopravnost lovaca, za etičko ponašanje lovaca u lovu i primjenjivanje lovačkih običaja. 
Bio je gorljivi protivnik svakog oblika kriovolova. Na posljednjem ispraćaju Ivice Markovića Icice, inače velikog i dobrohotnog prijatelja nacionalnog lovačkog magazin DOBRA KOB, biti će nazočni svi predstavnici lovačkih asocijacija Ličkosenjske županije, okolnih prijateljskih županija,članovi Predsjedništva i svih organa i tijela Hrvatskog lovačkog saveza koje će predvoditi general Đuro Dečak. 
U znak zahvalnosti za sve što je napravio za dobrobit hrvatskog lovstva, donosimo posljednji intervju što ga je DOBRA KOB objavila sa predsjednikom svih ličkih lovaca Ivicom Markovićem Icicom.


PORTRET
PREDSJEDNIK LS-a LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE IVICA MARKOVIĆ ČETVRTI JE PUT IZABRAN ZA ČLANA IO HLS-a
Vojvoda "od Gospića"
Doajen hrvatskoga lovstva, 75-godišnji Ivica Marković, drugi je po godinama  član u vladi Đure Dečaka, pa mu se on često obraća, što u zbilji, što u šali, s 'vojvodo', što je časna staroslavenska titula za plemenskoga vođu
Razgovarao Davor Martić

ivica markovic_DK0711Za nedavnog zasjedanja središnje skupštine Hrvatskog lovačkog saveza u Topuskom, kad su zastupnici već odradili opsežan dnevni red i kad je počelo prigodničarsko slavlje, doajen hrvatskoga lovstva, Ličanin Ivica Marković, poručio je:
— Dajte, tamburaši, pjesmu, udarite s porukom za „generala od vojvode"... Ja sve plaćam.
Neki, naravno, nisu shvatili o čemu je riječ, zapravo, nisu znali da se već neko vrijeme lider hrvatskih lovaca, predsjednik HLS-a Đuro Dečak, u službenim ili poluslužbenim susretima i razgovorima Ivici Markoviću obraća s „vojvodo“. 
 Marković je nedavno na izbornom skupu u Ličko-senjskoj županiji u Brinju ponovno pobrao uspjeh i pljesak. Naime, stopostotnom većinom zastupnika te županije, četvrti je put izabran za njezina predsjednika.
Ivica ima tek 75 godina. I po godinama i po lovačkom stažu među dva najstarija je  člana Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza, poslije, naravno, doajena Branka Radića.
Njegovu riječ uvažava Dečak, a njegov smisao za šalu, specifičan humor i lovačke doskočice svima su drage, bliske srcu.
Ivica voli kada sve ide svojim redom i planom, pa tako „drži na uzdi“ svoje lovce, a svaka njegova primjedba drži vodu, ima na težini, jer Ivica je tijekom lovačkog življenja naučio ne govoriti uprazno.
Zbog toga ga cijeni prvi lovac Đuro Dečak.
Kada drugi nisu, ja sam bio uz Dečaka, od prvih dana. On je moj predsjednik, general HV-a, i nitko osim njega ne bi na ovaj način, s punom odgovornošću, upravljao jednom golemom obitelji lovaca, gdje se isprepleću različiti interesi, od regije do regije, gdje doista valja mudro  voditi lovnogospodarsku politiku i dugoročnu strategiju.
Zašto baš Ivici titula vojvode? „Vojvoda je staroslavenski naslov, titula. U vrijeme vojne demokracije vojvoda je bio vođa, vođa plemena, saveza... S razvojem feudalnog društva vojvoda je bio plemenski glavar, visoki feudalac, vazalni vladar...“
Na posljetku, i sinjski alkari imaju časni naslov za svojeg alkarskoga vojvodu...
U lovačkim asocijacijama Ličko-senjske županije trenutno je najaktualnije stanje u lovnoj kinologiji.
Ispiti su besplatni, cijela vojska ličko-senjskih lovaca dobiva usluge gratis ističe Marković, uz napomenu da su predložili pet kandidata za lovnokinološke suce, ali su vrlo zahtjevan ispit uspjela položiti samo njih dvojica.
S njim se u ocjenama slaže i voditelj lovne kinologije Lovačkog saveza mr. sc. Joso Vrkljan, dipl. ing., koji veli kako su dolaskom lovne kinologije HLS-a u Ličko-senjskoj županiji uspostavljeni posve novi odnosi. Naime, gotovo svi kinolozi prihvatili su koncepciju HLS-a, što je, prema mr. Vrkljanu, za rezultat imalo značajno opadanje članstva u kinološkim udrugama pod patronatom HKS-a. 
Marković bez dlake na jeziku veli da su uspješno priredili prvu utakmicu s ocjenom oblika i ispita ptičara u lovu na prepelice u lovištu "Tetrijeba" iz Pazarišta. Jednako tako priređena je i smotra ptičara, no valja znati da se lički lovci u lovu malo služe ptičarima, jer prevladavaju goniči, terijeri i druge pasmine zbog vrste lova (krupna divljač) i prirode brdsko-planinskoga lovišta.
Na drugom državnom Lovno-kinološkom kupu "Sveti Hubert" za ptičare i španijele ekipa uzgajivača osvojila je deveto mjesto, dok je u gateru "Blatovac" pokraj Pazarišta njihov mladi član Mirko Milinović sa svojim talentiranim posavcem osvojio prestižno treće mjesto!
Iz prebogate arhive lovnih događanja Marković je izdvojio i neke teškoće. Naime, lovci se neprestano žale i šalju pritužbe na upravu Saveza zbog nekontroliranog pašarenja konja, krava i ovaca u ličkom sredogorju.

ivica markovic1_DK0711
To nam je golemi problem ističe Marković. – Stoka čini štete u lovištima, sada, kad je divljači najpotrebnija voda, popije vodu iz pojilišta koje lovci pune, a imamo i slučajeve gdje su uništeni lovnogospodarski i tehnički sadržaji.
Osim toga, stada se znaju kretati cestama, čime ugrožavaju promet i dovode u opasnost ljudske živote.
Krivolov su Ličani sveli na minimum, premda ga još ima, pa se divljač „nepoznatog podrijetla“ kuha u restoranima ili na svadbama bez valjanog certifikata...
Vojvodo, do idućeg susreta.

Zadnja izmjena Nedjelja, 03 Veljača 2013 13:03