Županijska proslava svetog Huberta u Ličkom Lešću

Napisao  Petak, 16 Studeni 2012 19:20

ld ravna_gora_sinac_2_540Na dan svoga zaštitnika svetog Huberta, 03. studenog 2012.g. u crkvi Blažene djevice Marije od svete krunice u Ličkom Lešću, okupili su se lovci Ličko senjske županije. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Ličko senjske županije, a u organizaciji lovačkog društva „Ravna Gora“ Sinac.

    Na dan svoga zaštitnika svetog Huberta, 03. studenog 2012.g. u crkvi Blažene djevice Marije od svete krunice u Ličkom Lešću, okupili su se lovci Ličko senjske županije. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Ličko senjske županije, a u organizaciji lovačkog društva „Ravna Gora“ Sinac.

Pristigli su lovci iz 9 lovačkih društava s ovog područja i u formiranoj procesiji noseći zastavu Republike Hrvatske, zastavu Lovačkog saveza i svoje matične, u svečanoj povorci su ušli u crkvu u kojoj ih je dočekao zbor s pjesmom.

          Na koncelebriranoj misi koju je vodio Stanko Smiljanić iz župe Sinac uz domaćina svećenika Ivica Miškulina. osim lovaca bili su i mještani i crkveni zbor iz Sinca i Ličkog Lešća.

           U misnoj propovijedi svećenik je pozvao lovce da štite prirodu i okoliš i da u svakoj travci, biljci i divljoj životinji koju vide ili odstrijele, vide Boga koji ih je namjenio čovjeku za hranu. Nikada ne smijemo izlagati životinje nečovječnom postupanju ili mučenju, ali razumni odstrijel i kontrola brojnosti na određenom području je obaveza radi dobrobiti svih.

 ld ravna_gora_sinac_2_540

          Na kraju svete mise, tajnik Lovačkog saveza Mile Ugarković pozdravio je sve u ime predsjednika Ivice Markovića, zahvalio domaćinu za izuzetno pripremnljenu propovijed od strane gospodina župnika iz Sinca Stanka Smiljanića i na riječima župnika Ivice Miškulina s kojim već sedmu godinu slavimo ovu svečanost. Zahvalio je Mati Jankoviću predsjedniku lovačkog društva „Ravna Gora“ Sinac  i svim lovcima koji su pristigli na ovu svečanu misu i  pozvao ih u lovački dom na tradicionalni gulaš od divljači koji je i ovaj puta pripremio domaći lovac Milenko Kovačić.

 ld ravna_gora_sinac_540

 

          Treba napomenuti da je ovaj običaj uveo 2006.g.  predsjednik lovačkog društva „Orao“ Kosinj,  u želji da se ovaj europski običaj proširi po županiji i ostalim lovačkim društvima.     

Boško Varićak-Keranović
Zadnja izmjena Petak, 16 Studeni 2012 19:47