Centar banka postala prva pet friendly banka u Hrvatskoj

Napisao  Subota, 06 Listopad 2012 16:56

pas-laptopNa 20. rođendan Centar banka odlučila je postati prva pet friendly banka u Hrvatskoj, pa su od sada u svim poslovnicama, uz vlasnike, dobrodošli i njihovi psi. Vlasnici više neće morati brinuti gdje ostaviti svog ljubimca dok obavljaju neku transakciju u poslovnici, a psi više ne moraju ostajati vani na suncu, kiši i nasred prometnog nogostupa.

pas-laptopNa 20. rođendan Centar banka odlučila je postati prva pet friendly banka u Hrvatskoj, pa su od sada u svim poslovnicama, uz vlasnike, dobrodošli i njihovi psi. Vlasnici više neće morati brinuti gdje ostaviti svog ljubimca dok obavljaju neku transakciju u poslovnici, a psi više ne moraju ostajati vani na suncu, kiši i nasred prometnog nogostupa, poručuju iz  Centar banke.

Naime, Centar banka 2. listopada slavi 20 godina od svog osnutka. Banku je 2. listopada 1992. godine osnovala  Privredna banka Zagreb  s osnivačkim kapitalom od 4,3 milijuna maraka. Uskoro je Banka dokapitalizirana na 15,3 njemačkih maraka, a 1997. godine je Heruc grupa kupila na burzi 93,59 posto redovnih dionica Banke. Centar banka je do svog 20. rođendana narasla na 287,9 milijuna kuna jamstvenog kapitala. Ove godine u lipnju dokapitalizirana je sa 131,2 milijuna kuna, od čega je 97 milijuna kuna uplatio Fond gospodarske suradnje Alternative Private Equity, koji je tako sa 51,57 posto redovnih dionica postao novi većinski vlasnik Banke. Kako u FGS-u 50 posto udjela ima Republika Hrvatska putem HBOR-a, time je de facto država stekla više od 25 posto udjela u Centar banci. Dosadašnji većinski vlasnik, Heruc grupa, ima 35,82 posto redovnih dionica, a preostalih 12,6 posto u vlasništvu je malih dioničara, navodi se u priopćenju povodom obljetnice.

Centar banka u svom je poslovanju prije svega orijentirana na male i srednje poduzetnikete obrtnike. Kako su te kategorije poduzetnika najviše pogođene gospodarskom krizom, nudi im se proizvod jedinstven na hrvatskom tržištu: Krediti za novi početak. Riječ je o kreditima za blokirane obrtnike, samostalne djelatnosti i poljoprivrednike, kojima Banka odobrava kredite na rok do pet godina, kojima mogu platiti dugove državi i dobavljačima i tako dobivaju prilikuza novi početak u poslovanju.

'Troši i štedi' još je jedan inovativni proizvod koji omogućuje podizanje kamate na oročenu štednju unaprijed. Zbog tih i sličnih pogodnosti štednja građana u Centar banci kontinuirano raste, unatoč krizi, stoji u priopćenju. 

Izvor: Lider, liderpress.hr, 2. 10. 2012.
Zadnja izmjena Nedjelja, 07 Listopad 2012 11:46