Gala koncertom za spas risova u Hrvatskoj

Napisao  Četvrtak, 16 Veljača 2012 02:16

zemlja_risova_2.jpgEMINENTNA PIJANISTICA, GLUMA I ISTRAŽIVAČ U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI ZA OSNIVANJE ZAKLADE ZA OČUVANJE VELIKIH HRVATSKIH MAČAKA

KARLOVAC- Iz Karlovca će krenuti ni malo uobičajena priča o Zemlji risova. Svjetski poznata hrvatska pijanistica, Martina Filjak ambasadorica je Euroazijskog risa kojem u Hrvatskoj prijeti izumiranje i pokreće osnivanje Zaklade.

Putem Zaklade financirala bi se istraživanja i zaštita risa, ali i senzibiliziralo javnost za problem nestanka ove misteriozne i prekrasne zvijeri.

Cijela priča održat će se u ponedjeljak 20. veljače. U Zorin domu pijanistica će od 19:30 sati održati koncert. Uz nju će nastupiti i glumac Vilim Matula koji će interpretirati tekstove s bloga mladog znanstvenika, istraživač risova te asistenta na Lovstvu karlovačkog Veleučilišta Vedrana Slijepčevića. Bit će postavljena i izložba fotografija risova.

Osim toga, Filjak će se ranije toga dana družiti s karlovačkim gimnazijalcima te studentima Lovstva, ali i ostalim građanima.

 

EMINENTNA PIJANISTICA, GLUMA I ISTRAŽIVAČ U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI ZA OSNIVANJE ZAKLADE ZA OČUVANJE VELIKIH HRVATSKIH MAČAKA

 

zemlja_risova_1.jpgKARLOVAC- Iz Karlovca će krenuti ni malo uobičajena priča o Zemlji risova. Svjetski poznata hrvatska pijanistica, Martina Filjak ambasadorica je Euroazijskog risa kojem u Hrvatskoj prijeti izumiranje i pokreće osnivanje Zaklade.

Putem Zaklade financirala bi se istraživanja i zaštita risa, ali i senzibiliziralo javnost za problem nestanka ove misteriozne i prekrasne zvijeri.

Na pressici kojom je na Veleučilištu najavljeno ovo multimedijalno događanje sudjelovali su dekan Branko Wasserbauer, ravnatelj Zorin doma Zvonko Ilijić, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković, Vedran Slijepčević te pijanistica Filjak koja im se pridružila preko Skypea.

 

 

 

 

 

 

 

 

zemlja_risova_4.jpgCijela priča održat će se u ponedjeljak 20. veljače. U Zorin domu pijanistica će od 19:30 sati održati koncert. Uz nju će nastupiti i glumac Vilim Matula koji će interpretirati tekstove s bloga mladog znanstvenika, istraživač risova te asistenta na Lovstvu karlovačkog Veleučilišta Vedrana Slijepčevića. Bit će postavljena i izložba fotografija risova.

Osim toga, Filjak će se ranije toga dana družiti s karlovačkim gimnazijalcima te studentima Lovstva, ali i ostalim građanima.

A oni koji dođu na koncert u Zorin dom moći će sudjelovati u nagradnoj igri. Potrebno je pokazati znanje o risu, a nagrada je atraktivan izlet na Risnjak s ambasadoricom risa Martinom i istraživačem Vedranom.

zemlja_risova_2.jpgUlaznice su u pretprodaji do 17. veljače po cijeni od 70 kuna, a na dan koncerta 100. Organiziran je besplatan autobusni prijevoz za zainteresirane posjetitelje iz Rijeke i Zagreba.

A više informacija može se naći i na www.zorin-dom.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risovi su vrsta koja u Hrvatskoj "diše na škrge"


Procijenjuje se da na području Hrvatske živi  između 40 do 60 risova. Fotozamkama koje je u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode u Gorskom kotaru postavilo karlovačko Veleučilište, u posljednjih sedam mjeseci snimljeno je 10 risova - 4 odrasle ženke, 2 odrasla mužjaka  i četiri mladunca.

Svi risovi u Hrvatskoj, pokazala su genetska istraživanja, su izuzetno srodni - međusobno se pare bratići i sestrične, a to znači da je samo pitanje vremena kada će se zbog parenja u srodstvu pojaviti anomalije i bolesti kod risova . Zato je u tu populaciju potrebno ubaciti "svježu krv", drugačiji genetski materijal.

"Od kuda bi trebali stići novi risovi i koliko bi ih se trebalo nastaniti u Hrvatskoj neće se odlučiti napamet i od oka. Na tome radi cijela "vojska" stručnjaka", kazao je ravnatelj  Državne uprave za zaštitu prirode Davorin Marković.

 

Izvor: RadioMrežnica.hr | 14.2.2012.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58