Zaštita ptice: Hrvati i Slovenci zajedno u misiji za opstanak tetrijeba

Napisao  Petak, 27 Studeni 2015 22:41
Inicijativu za pokretanje projekta zaštite dao je pater Ivica Križ, predsjednik Udruge za zaštitu životinja »Tetrijeb« iz Prezida / Foto M. KRMPOTIĆ Inicijativu za pokretanje projekta zaštite dao je pater Ivica Križ, predsjednik Udruge za zaštitu životinja »Tetrijeb« iz Prezida / Foto M. KRMPOTIĆ

MEĐUNARODNI PROJEKT: Da su tetrijebovi sve ugroženiji, pokazalo je istraživanje na području Kočevja i Notranjske, odnosno Gorskog kotara. Na tom velikom području ustanovljeno je svega 14 tzv. pjevališta, dok ih je prije 40-ak godina na istim područjima bilo oko 200!

PREZID  Slovensko-hrvatski INTERREG projekt zaštite tetrijeba (divji petelin na slovenskom, Tetrao urogallus na latinskom) krajem ove godine ušao je u fazu određivanja nositelja daljnjih aktivnosti, jasno je nakon sastanka održanog u slovenskom mjestašcu Mašun, kojem su nazočili predstavnici zainteresiranih strana s hrvatskog i slovenskog područja. Projekt koji bi trebao trajati tri godine, pokrenuli su zaljubljenici u prirodu s hrvatske i slovenske strane, ponajprije stoga jer su tetrijebovi kao jedna od najljepših ptičjih vrsta sve ugroženiji. Potvrdio je to već i – uz pomoć Primorsko-goranske županije, Hrvatskih šuma i Lovačkog saveza PGŽ – realiziran dio ovog zajedničkog međunarodnog projekta vezan uz istraživanje koje je tijekom proljeća ove godine provedeno u Sloveniji na području Kočevja i Notranjske, a u Hrvatskoj na području Gorskog kotara. Na tom za ptičju vrstu poprilično velikom području ustanovljeno je svega 14 tzv. pjevališta, mjesta na kojima se tetrijebi okupljaju pri parenju, kada je moguće bar približno ustanoviti njihov broj. Od tih 14 pjevališta, deset ih je na goranskom području, tri u Notranjskoj te samo jedno na području Kočevja. O koliko malom broju tih lijepih ptica je riječ, vidi se iz usporedbe s brojem pjevališta prije četrdesetak godina. Tada ih je na istim ovim područjima bilo oko 200!

Nužna suradnja

Dakle, nedvojbeno je da treba krenuti u zaštitu ove lijepe, ali vrlo plahe ptice koja će, nastavi li se narušavati prirodni okoliš ovim tempom, nestati. Upravo stoga, ponajprije na inicijativu patera Ivice Križa, predsjednika Udruga za zaštitu životinja »Tetrijeb« iz Prezida, pred dvije godine pokrenute su aktivnosti koje su dovele do osmišljavanja projekta čiji su ciljevi raznoliki – nužno je ustanoviti što točniji broj primjeraka, organizirati monitoring koji će pratiti što se s tom ptičjom vrstom zbiva i na koji se način može pripomoći u njenom očuvanju, pri čemu je suradnja Slovenije i Hrvatske iznimno bitna jer tetrijeb živi uz granicu obje države. Suradnja mora biti ostvarena na raznovrsnim područjima, od one na terenu (lovci, šumari, ljubitelji prirode) pa do one u stručnim znanstvenim krugovima, koja može itekako biti korisna u ovoj, za te ptice teškoj situaciji. Dio projekta svakako moraju biti i posebna područja na kojima će se organizirati uzgoj i zaštita tetrijeba kako bi se i na taj način povećao broj ovih ptica.

Partneri projekta s hrvatske strane pristali su biti županijska Javna ustanova »Priroda«, Nacionalni park »Risnjak« te Lovački savez Primorsko-goranske županije, a sa slovenske strane Zavod za gozdove Slovenije (OE Kočevje in OE Postojna), Biotehniška Fakulteta, Univerza v Ljubljani, dok bi vanjski suradnici trebali biti Lovska zveza Slovenije, Udruga za zaštitu životinja »Tetrijeb« iz Prezida, LD Tetrijeb Čabar, Šumarski fakultet Zagreb te Hrvatsko šumarsko društvo. Svima njima, ali bez ulaženja u projekt kao partner, spremne su pomoći Hrvatske šume podružnica Delnice na čijem području se nalazi najveći broj tetrijebova.

Uključiti primjere dobre prakse

Ovakvi projekti u Europi nisu nepoznati pa bi, istaknuto je, svakako trebalo u plan aktivnosti uključiti primjere dobre prakse iz sličnih projekata u Austriji, ali i pojedinosti vezane uz zajednički uspješno proveden slovensko-hrvatski projekt zaštite risa. Također, napomenuto je, ne treba bježati ni od mogućnosti uključivanja u projekt pojedinaca poput vlasnika lovišta »Snježnik«, na čijem području postoji nekoliko pjevališta, a s kojim se do sada nije razgovaralo o mogućnosti suradnje.

Traži se voditelj

Nažalost, odluka o tome tko će biti voditelj projekta još nije donesena jer se, bar za sada, nitko ne želi prihvatiti tog zadatka budući da takva pozicija znači i sudjelovanje u financiranju. Upravo stoga zaključak sastanka u Mašbunu bio je da svaki od partnera razmisli o svojoj daljnjoj ulozi u tom projektu, a o vodećoj poziciji, predloženo je, trebali bi razmisliti Zavod za gozdove Slovenije, odnosno s hrvatske strane Nacionalni park »Risnjak«, rekao nam je Ivica Križ, dodavši da odluka treba biti donesena do kraja ove godine: »Najvjerojatnije će tzv. lead partner biti Zavod za gozdove Slovenije, a odluku je do kraja godine potrebno donijeti stoga što će početkom iduće godine biti raspisan natječaj za EU sredstva na koji se je moguće javiti samo ako se točno zna tko je vodeći partner. Bude li sve išlo po planu, vjerujem da ćemo uspješno kandidirati naš projekt za EU sredstva te da će u rujnu iduće godine početi realizacija«, najavio je Križ.

Izvor: www.novilist.hr | Autor: Marinko Krmpotić	
Zadnja izmjena Petak, 27 Studeni 2015 22:55
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023