U središnjoj i sjevernoj Europi zabilježeno buđenje medvjeda iz zimskog sna

Napisao/la  Srijeda, 15 Siječanj 2014 00:20

Neoubičajeno toplo, skoro pa proljetno vrijeme, poremetilo je sezonske obrasce ponašanja u biljaka i životinja. Tako su se u nekim dijelovima Europe medvjedi probudili iz zimskog sna. U Visokim Tatrama i sa poljske i sa slovačke strane turiste upozoravaju na oprez zbog toga što je probuđeni mjedvjedi sada tumaraju prirodom i traže hranu. U Finskoj su također medvjedi ranije izašli iz hibernacije a uočene su i promjene u ponašanju ptica selica u Švedskoj i raniji izlazak proljetnica u Norveškoj. 

Neoubičajeno toplo, skoro pa proljetno vrijeme, poremetilo je sezonske obrasce ponašanja u biljaka i životinja. Tako su se u nekim dijelovima Europe medvjedi probudili iz zimskog sna. U Visokim Tatrama i sa poljske i sa slovačke strane turiste upozoravaju na oprez zbog toga što probuđeni mjedvjedi sada tumaraju prirodom i traže hranu. Nedavno je blizu mjesta Pribilina medvjed napao jednog slovačkog šumara pa je 26-godišnjak završio u bolnici s ugrizima na nozi.

"Kada se medvjedi probude iz zimskog sna većinom ostaju blizu svojih brloga. Medvjedice sa mladima iz brloga ne izlaze. Drugo je ako je u blizini hrana, većinom ona kojom šumari prihranjuju zimi drugu divljač", kazao je Erik Balaž iz slovačkog udruženja za zaštitu šuma VLK. On je upozorio da medvjedi, iako su nervozni kada se prenu iz zimske hibernacije, ne napadaju čovjeka prvi. Ako i dođe do napada nije im u cilju da ubiju,a ako imaju mogućnost povlačenja to i naprave.

Probudili su se većinom mlađi medvjedi i to u nižim predjelima. U višim predjelima, gdje je hladnije, pretpostavlja se da im zimski san neće biti ometan.

U Finskoj su također medvjedi ranije izašli iz hibernacije a uočene su i promjene u ponašanju ptica selica u Švedskoj i raniji izlazak proljetnica u Norveškoj. Jake oborine uzrokovale su poplave što je mnoge životinje natjeralo da si nađu nove jazbine. U Češkoj su prozujale pčele a vlažno i toplo vrijeme „razbuhtalo“ je populacije komaraca i krpelja koje se šire na područja Švedske gdje ih prije nije bilo.

Lovac.info, prema Tuzlanski.ba i Guardian.co.uk
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 20:52
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023