Ispiši ovu stranicu

Osmo zajedničko obilježavanje spomendana svetog Huberta, zaštitnika lovaca

Napisao  Utorak, 31 Listopad 2017 13:52
Ocijeni
(0 glasova)

Hrvatski lovački savez ove će godine obilježiti spomendan zaštitnika lovaca svečanošću kojoj će domaćin biti još jedno nacionalno svetište, a koje se nalazi na području Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, 4. studenoga 2017. godine, okupit će lovce iz cijele Hrvatske kako bi primili blagoslov i zaštitu sveca zaštitnika lovaca i lovstva za sebe i svoje obitelji ali i za svoja lovačka društva te za siguran lov.

Program:

  • 10:00 do 11:00 sati: Dolazak sudionika na središnji trg u Ludbregu koji nosi naziv „Centar svijeta“
  • 11:00 sati: Zajedničko fotografiranje
  • 11:20 sati: Formiranje povorke i odlazak u Svetište
  • 12:00 sati: Sveta misa
  • 13:00 sati: Odlazak u sportsku dvoranu
  • 13:30 sati: Prigodno obraćanje domaćina i predsjednika HLS
  • 14:00 sati: Zajednički ručak

zračna snimka trga DSC3455 w1

Sudionici proslave doći će autobusima ili osobnim vozilima cestom do središnjeg trga „Centar svijeta“ i tu će putnici izaći iz vozila, a vozači autobusa će nastaviti vožnju te parkirati vozila uz Sportsku dvoranu u slučaju lijepog vremena odnosno uz svetište u slučaju kiše.

Nakon što se okupe svi sudionici predviđeno je zajedničko fotografiranje, a potom formiranje povorke/procesije koja će krenuti prema svetištu. U vremenu okupljanja na trgu će svirati limena glazba Ludbrega i lovački rogisti, a pokret formirane povorke označiti će se pucanjem iz kubura.

-Povorka/procesija će se kretati ovim redoslijedom:

- nosači trofeja (rogovlje) jelena sa križem,

- barjaktari

- povijesna postrojba Varaždinske županije

- kočije s uzvanicima

- sudionici proslave

 Ludbreg 1

Svetište će u slučaju kiše biti većim dijelom natkriveno šatorom te opskrbljeno s dovoljno sjedećih mjesta.

Po dolasku na Svetište barjaktari će se rasporediti s lijeve i desne strane oltara, a članovi povijesne postrojbe stajat će s jedne i druge strane pred oltarom i tako osigurati nesmetani prolaz nositelja trofeje rogovlja s križem, biskupa, svećenika, te dužnosnika i drugih gostiju prema oltaru i smještaju u prvim redovima. Nakon mise, biskup, te drugi gosti na isti će način izaći iz svetišta, a nakon njih i ostali sudionici i pješice, odnosno u slučaju kiše vozilima će se otputiti prema sportskoj dvorani.

 

Nakon što u sportsku dvoranu uđu svi sudionici svečanosti te sjednu uz stolove označene po županijama, izvest će se himna Lijepa Naša, a nakon toga prisutnima će se obratiti uzvanici. Nakon obraćanja slijedi zajednički ručak.

Za vrijeme trajanja obilježavanja Dana sv. Huberta promet gradom Ludbreg bit će prigodno reguliran kako bi se svi programi mogli održati onako kako su planirani.

Sudionici proslave iz udaljenijih županija mogu osigurati smještaj u nekom od hotela u Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Prelogu, Varaždinu ili Koprivnici.

Pročitano 2422 puta
Kuhada

Zadnje od Kuhada