Sve više lovkinja u Karlovačkoj županiji: Trenutno ih je 50-ak, a broj i dalje raste

Napisao/la  Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 23:15

Uz proljepšane redove, karlovački lovci uveli i online ispite, a od nove godine i novi zakoni i cijene

Karlovački lovci u zadnje vrijeme pomladili su, ali i proljepšali svoje redove. Trenutno je u županiji 50-ak lovkinja, a prema zadnjim podatcima, ta brojka nastavlja rasti, što ranije nije bio slučaj. Također nije bio niti slučaj da se lovački ispiti polažu online, a bome niti iskaznica za strance u iznosu od čak 300 eura. 

Novosti su to iz lovačke svakodnevice koje je za naš radio potvrdio predsjednik Lovačkog saveza karlovačke županije, Vinko Pavlić.

– U zadnjih desetak godina imamo porast lovkinja u našoj županiji. Ni sam ne znam točan broj, ali negdje ih je 50-ak. ta brojka je u porastu i dalje, kazao je Pavlić i potvrdio kako su se lovači redovi, proljepšali, ali i pomladili.

Razlog tome su online ispiti, koji su uvedeni još za vrijeme korone. Očito, ta odluka pokazala se dobrom:

– Takvo polaganje je brže, efikasnije, ljudi nisu forsirani da radnim danom dolaze na predavanja. Samo se logirate, odaberete vrijeme koje vama paše i na taj način se odsluša 120 sati predavanja, istaknuo je, a nakon čega slijedi i online polaganje ispita.

Novi zakon, ali i nove cijene

Iduće se godine priprema donošenje i novog Zakona o lovstvu kojim će biti uređeno postupanje i način obeštećenja poljoprivrednicima u slučajevima šteta koje počini divljač.

Očekuje se da će to poboljšati naplatu šteta, kao što je to sad slučaj s štetama u prometu, koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede i postupak nakanade šteta ne traje dugo.

Zbog sve češće pojave divljači u naseljenim mjestima, gdje lovci ne smiju djelovati, također se očekuju pomaci i efikasnija rješenja, dodao je Pavlić.

Inače, od sljedeće godine će i iskaznica za lovce strance biti znatno skuplja nego što je to bila dosada:

– Od nove godine će iskaznica za lovce strance biti znatno skuplja nego do sada. Godišnja iskaznica iznosit će 300 eura, ali će se moći kupiti i ona mjesečna za 70 eura, a to više neće ići preko županijskih lovačkih saveza, već će se i to činiti online putem.

Izvor: radio-mreznica