U JEZERANAMA CJELE OBITELJI NJEGUJU LOVAČKU TRADICIJU

Napisao/la  Srijeda, 09 Prosinac 2020 13:11

Stara lička tradicija lovstva njeguje se i u Jezeranama, gdje ima nekoliko obitelji koji su bili lovci generacijama, od pradjeda do unuka.

Supružnici Vranić u lov idu sa srcem

Stara lička tradicija lovstva njeguje se i u Jezeranama, gdje ima nekoliko obitelji koji su bili lovci generacijama, od pradjeda do unuka. Supružnici Maja i Dean Vranić imaju po tri i pol desetljeća života i smatraju se aktivnim lovcima. Dean Vranić je član LD „Kapela“ Jezerane malo prije nego se oženio Majom, pa se praktični oženio i s lovom. Danas imaju troje djece, najstarije ima šesnaest godina, žive i rade u Jezeranama i odnedavno zajedno idu u lov.

„Otac Zdravko je bio lovac i djed Joso, pa nisam mogao ništa drugo nego i ja postati lovac, nema tu priče puno, lov je u srcu, kazuje Dean Vranić. Dodaje kako je se supruga Maja prije desetak godina počela zanimati za lov, pa je sudjelovala na brojnim radnim akcijama, nosila sol i hranu divljači.

„Zbog troje djece tek sam jesenas položila lovački ispit, pa sad mogu u lov sa suprugom, dok baka čuva djecu, kazuje Maja Vranić. Ona je inače rodom iz Novske, ali se snalazi kao prava Ličanka. Inače, počela gajiti neobičnu vrastu pasa, koji kod nas nije registriran kao lovni pas. Radi se o afričkom goniču lavova, a s njim se ne lovi jer je prebrz. Supružnici Vranić njeguju sebi svojstven lički humor, pa im osmijeh ne silazi s lica. Kažu, kako su im svi bili lovci, pa je red da učlane u društvo i baku koja ima čuva djecu dok su u lovu...

Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Srijeda, 09 Prosinac 2020 15:53