EU odobrila prodaju kineskih kopija

Srijeda, 06 Veljača 2008 11:52

ufo_140 KINEZI ne odustaju od osvajanja Europe. Debakli na testovima, manjkava sigurnost i negativne kritike u brojnim medijima nisu razuvijerile kinesku auto-industriju. Naprotiv, Kinezi su se osokolili i udarili na najjače europske adute, zaštitna lica autosvijeta Starog kontinenta.

Bez obzira na pravne bitke, prodaja u EU počinje tijekom veljače. Naime EU je odobrila prodaju Shuanghuan CEO-a i Zhejiang Jonway UFO-a na svom tržištu.

shuanghuan_ufo_2 KINEZI ne odustaju od osvajanja Europe. Debakli na testovima, manjkava sigurnost i negativne kritike u brojnim medijima nisu razuvijerile kinesku auto-industriju. Naprotiv, Kinezi su se osokolili i udarili na najjače europske adute, zaštitna lica autosvijeta Starog kontinenta.

 

Bez obzira na pravne bitke, prodaja u EU počinje tijekom veljače. Naime EU je odobrila prodaju Shuanghuan CEO-a i Zhejiang Jonway UFO-a na svom tržištu.

Kineski proizvođači su na zamjerke europskih i japanskih proizvođača uglavnom odgovarali pomalo uvrijeđeno, naime sve kritike o kopiranju dizajna, odnosno stylinga europskih modela su uredno odbacivali kao nešto sasvim prirodno i prihvatljivo.

shuanghuan_ufo_1CEO je gotovo identična kopija BMW-ovog SUV-a X5, a UFO neodoljivo podsjeća na Toyotu RAV-4.

Toyota, barem za sada nije poduzela nikakve pravne korake kojima bi pokušala spriječiti prodaju kineskog automobila. U drugu ruku BMW je već započeo s postupkom, koji bi na osnovi povrede intelektualnih prava vlasništva bavarskog proizvođača zabranio prodaju CEO-a u Europi, ali i šire. Odluka se može očekivati tek krajem ove godine.


Cijene kineskih kopija čija prodaja počinje početkom veljače. Tako će na njemačkom tržištu CEO stajati 25.900 Eura, dakle gotovo dvostruko jeftinije od BMW-ovog X5, a UFO će startati od 15.900 Eura, dok RAV-4 kreće s 27.165 Eura.

Možda će se i Toyota vremenom zabrinuti jer bi vremenom i Kinezi mogli početi proizvoditi kvalitetnije i sigurnije automobile.

 

Zheijangjonwayovog UFO je blizanac Toyote RAV4

20060814-2007-bmw-x5-e70-sideback-2
CEO je gotovo identična kopija BMW-ovog X5
Usporedba BMW x5 i Shuanghuan CEO
6d0b4cb92aa016e8a15947ae7d527c98

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
Čitajte još u ovoj rubrici: « Subaru Forester Novi Ford RANGER »
K2 Items