Dacia Duster najjeftiniji SUV na tržištu

Nedjelja, 11 Travanj 2010 06:51

 

dacia-duster_m.jpg

Dacija Duster sa cijenom od 79.900 kn postaje najeftini SUv na hrvatskom tržištu.

World Records Academy objavio je na svojoj stranici da je Dacia Duster najjeftiniji SUV na svijetu. Samo tjedan dana nakon lansiranja na Ženevskom sajmu automobila, Dacia Duster već je dobila prvo međunarodno priznanje.

World Records Academy, međunarodna organizacija koja potvrđuje svjetske rekorde, odredila je da je Duster najdostupniji SUV na svijetu.

Dacija Duster sa cijenom od 79.900 kn postaje najeftini SUv na hrvatskom tržištu, taj je iznos potrebno izdvojiti za početni model pokretan benzinskim 1,6 litrenim  motorom od 105 konja, ali za samo 15.000 kuna više 4x4 model, time Duster postaje najjeftiniji model sa pogonom n ačetiri kotača. Prvi primjerci očekuju se u svibnju, a početni model sa dizelskim motorom od 86 konja stoji 102.700kn.

World Records Academy objavio je na svojoj stranici da je Dacia Duster najjeftiniji SUV na svijetu. Samo tjedan dana nakon lansiranja na Ženevskom sajmu automobila, Dacia Duster već je dobila prvo međunarodno priznanje.

World Records Academy , međunarodna organizacija koja potvrđuje svjetske rekorde, odredila je da je Duster najdostupniji SUV na svijetu.

Rumunjski off-road ima cijenu od 16,200 dolara za 4×2 inačicu i 18,900 dolara za 4×4 verziju. Najava je napravljena na službenim stranicama organizacije koja izdaje i opsežan materijal o performansama i značajkama ovog SUV-a.


Renaultov rumunjski ogranak Dacia radi punom parom. Nakon što su od Logana napravili gotovo sve karoserijske oblike koji postoje, a na njegovoj platformi lansirali i kompaktni Sandero, došao je red na moderni SUV pod nazivom Duster.
Duster nije tipični offroader, ako možemo vjerovati izvještaju za medije koji je stigao iz Dacie. Automobil je građen na Loganovoj platformi B0, ali zato se okoristio Nissanovim integralnim pogonom za koji se šuška da je prenesen s Qashqaija. U osnovi, elektronika nudi odabir između tri režima prijenosa, Auto (sustav autonomno raspoređuje okretni moment po osovinama zavisno od uvjeta na cesti), Lock (50 posta okretnig momenta kontinuirano se prenosi na zadnje kotače) te 4x2 (za pogon se, s ciljem niže potrošnje, koriste isključivo prednji kotači).
 
dacia-duster_02.jpg
 

Duster također ima razmak od tla veći od 200 mm te prilazni i odlazni kut koji mjere impresivnih 30 i 35 stupnjeva. Sve to, u kombinaciji s niskom ukupnom masom, koja kod modela s integralnim pogonom iznosi 1.280 kilograma, daje osnove za dobre vozne karakteristike na terenu. Duster će pritom biti jeftin i za kupovinu i održavanje, jer nije skuplji od primjerice Ford Fieste, mada nudi prostor na nivou segmenta C.
Prtljažni prostor nudi čak 475 litara, a s preklopljenom zadnjom klupom volumen raste na 1.6 litara. Duster je dugačak 4,31 metar, te širok 1,82 metra. Pod poklopcem će se naći već poznati motori, Renaultovi benzinci 1.4 sa 75 i 1.6 sa 110 KS, te 1.5 dCi dizelaš sa 105 KS, što se možda ne čini kao puno, ali s obzirom na masu vozila, trebalo bi biti dosta za solidne performanse.
ABS će biti standardni dio opreme, kao i prednji zračni jastuci, a ovisno o tržištu, Duster će se nuditi i s ESP-om, te bočnim zračnim jastucima. Automobil će se proizvoditi u Dacijinim rumunjskim pogonima.
 

dacia_duster_03.jpg
 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items