Ispiši ovu stranicu

Davor Gmižić iz Velike Gorice novi je svjetski prvak

Napisao  Subota, 15 Studeni 2008 05:33
Ocijeni
(0 glasova)

davor_gmizic_120Svjetsko prvenstvo u radu pasa ptičara i Lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert u Zadru 2008.

Nakon hrvatskog predstavnika Harija Heraka koji je čak 14 puta zaredom bio prvak svijeta na ovakvom natjecanju, ovogodišnji novi svjetski prvak i to u pojedinačnoj disciplini muškaraca je ponovno Hrvat i to Davor Gmižić iz Velike Gorice.

On je slavio na Svjetskom prvenstvu u radu pasa ptičara i Lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert koji su se od 24. do 26. 10. održavali na zadarskom području. Drugo mjesto zauzeo je Perez Ojeda iz Španjolske, a treće Viktor Fernando iz Portugala.

U ekipnoj disciplini za muškarce Kupa Sv.Hubert Hrvatska je kao ekipa zauzela drugo mjesto, iza Portugala, dok je treće mjesto pripalo ekipi iz Španjolske.

davor_gmizicNakon hrvatskog predstavnika Harija Heraka koji je čak 14 puta zaredom bio prvak svijeta na ovakvom natjecanju, ovogodišnji novi svjetski prvak i to u pojedinačnoj disciplini muškaraca je ponovno Hrvat i to Davor Gmižić iz Velike Gorice.

On je slavio na Svjetskom prvenstvu u radu pasa ptičara i Lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert koji su se od 24. do 26. 10. održavali na zadarskom području.

1. Davor Gmižić - Hrvatska
2. Perez Ojeda - Španjolska
3. Viktor Fernando - Portugal

U ekipnoj disciplini za muškarce Kupa Sv.Hubert:

1. Portugal
2. Hrvatska
3. Španjolska
4. Slovenija
5... Danska, Francuska, Švedska

U ženskoj konkurenciji pojedinačna pobjednica je:

1. Eva Strakova - Češka

2. HELENE GUNNARSSON, Švedska

Ekipno:

1. Češka

2. Švedska

 

U radu pasa ptičara za britanske ptičare:

1. Švedska pojedinačno i ekipno.

Za rad kontinentalnih ptičara:

1. pojedinačno Španjolska
VODIČ: MANUEL BLANCO - pas: TUNO DE LOS CUELLARANOS, EB, SPAIN

1. ekipno Italija
2. ekipno Hrvatska
3.Slovačka
4.Češka
5. Norveška

Nakon što su svi stigli u Zadar, natjecatelji su se u petak okupili pred hotelom Falkensteiner na Boriku, vidno uzbuđeni i spremni da krenu zajedno sa svojim psima na lovni teren smješten na području grada Nina, u vlasništvu Lovačkog društva Jarebica Nin.

Na tim lovnim prostorima se u tri dana od petka do nedjelje 26. listopada održavalo prvenstvo koje su organizirali Hrvatski kinološki savez i Hrvatski lovački savez uz suorganizaciju Kinološkog društva "Dalmatinski pas", Lovačkog saveza Zadarske županije i lovačkog društva "Jarebica" Nin.

Šest godina nakon posljednjeg prvenstva u Hrvatskoj, ta je čast opet pripala našoj zemlji i Zadru.

- Nije slučajno da se ovo natjecanje održalo upravo u Zadru. Naime među divljači koja se je lovila, a to su fazan, šljuka i bekasine, lovila se još i jarebica. Njena specifičnost je u tome što se na prostoru cijele Europi jedino još kod nas i na našem području može pronaći jarebica koja dolazi iz prirodnog uzgoja. Osim toga, ona je i zaštićena kod nas, stoga se nju prilikom lova nije odstrijeljivalo već su ju psi samo "fermivali", nakon čega su "pucači" stimulirali hitce i bacanjem u zrak neke druge divljači improvizirali njezino ustrjeljenje kako bi psi mogli pritom u potpunosti iskazati svoje vještine i rad pred sucima, kaže Branko Šare, predsjednik izvršnog odbora Svjetskog prvenstva.

S obzirom da je drugdje u Europi jarebica istrijebljena (a upravo hvatanjem nje se za vrijeme lova može najbolje vidjeti "rad" lovačkih pasa), lovni tereni na zadarskom području spadaju u naprikladnije mjesto za održavanje ovakvog tipa manifestacije.

Nakon zajedničkog doručka i okupljanja pred hotelom prvoga dana, natjecatelji su zajedno sa svojim psima preraspodijeljeni u parove po dvoje te su se uputili u smjeru Nina. Natjecanje se odvijalo odvojeno za kontinentalne pse ptičare i za britanske pse ptičare, a natjecatelji su bili raspoređeni u tzv. dvije baterije A i B, tj. na dva različita terena na kojima su izlazili pred dva različita žirija, zajedno s vodičima "pucačima". Na svjetskom prvenstvu pucači su ti koji ustrijele divljač, a suci tada boduju samo rad psa i to ocjenama od 1 do 5, dok se sposobnost i umijeće lovca naknadno i odvojeno boduje, što se u Zadru odvijalo u subot, između dva dana u kojima se održavalo prvenstvo u radu pasa ptičara.

Neki od važnijih kriterija koji se uzimaju u obzir pri ocjenjivanju rada lovačkih pasa su: način na koji je pas pretražio teren i kojom brzinom, kako se pritom postavio na terenu, za koje vrijeme je pronašao divljač te kako je reagirao na nju i način na koji ju je nakon ustrijela donio odnosno, kakav mu je bio aport. Dobiveni bodovi se zbrajaju zajedno sa ostalim bodovima sakupljenim za vrijeme trajanja natjecanja. Osvojenim bodovima psi ujedno sudjeluju i u kandidaturi za CACIT, odnosno u natjecanju za međunarodnog prvaka u radu.

- Ovo natjecanje ima za svrhu da se između svih pasa koji sudjeluju u prvenstvu sustavom bodovanja i ocjenjivanja priberu i izdvoje oni najbolji, psi koji se pokažu kao najučinkovitiji "lovci", kako bi se kasnije njihovom reprodukcijom dobili što izvrsniji i bolji primjerci takve vrste pasmina. Na taj način se najbolje očuva pasmina i prenose se njezina najbolja obilježja, kazao je Šare.

Na ovakvom jednom natjecanju se povezuju lovci iz raznih zemalja i imaju priliku demonstrirati svoja lovna znanja i iskustva, posebno u kupu Sv. Hubert gdje kod lovca dolazi do izražaja njegova informiranost i znanje o lovu, okolini i sigurnosti prilikom lova.

- Smatram da ovakva jedna manifestacija pridonosi ne samo promociji lova kao sporta već i turističkoj promociji samoga mjesta u kojemu se održava, jer dolaskom stranih reportera, primjerice iz Italije, slika crkve Sv. Donata, grada Zadra i njegovih prirodnih staništa i očuvane prirode je zasigurno još jednom obišla Europu, zaključio je Šare.

Nakon prvog dana natjecanja kroz iduća dva dana natjecatelji su skupljali bodove na osnovu kojeg su suci oformili rang listu. U nedjelju 26. listopada objavili su se rezultati nakon čega se natjecateljima s prva tri mjesta po broju osvojenih bodova dodijelila nagrada u obliku pehara, odličja i priznanja i to u dvije kategorije, za Svjetsko prvenstvo u radu pasa ptičara i za kup Sv. Hubert.

proglasenje_svjetsko_zadar

 

Nakon podjela nagrada i objave rezultata uslijedila je svečana večera uz ugodno druženje,a sveukupni dojmovi svih prisutnih bili su ispunjeni oduševljenjem i zahvalom za cjelokupnu organizaciju, program i sadržaj natjecanja ali i pohvalama za izuzetne i dobre lovne terene koje ima Zadar i grad Nin kao i za gostoprimstvo i ljubaznost naših domaćina,predstavnika i organizatora.


GMIŽIĆ: PRESUDILI SU KOREKTNOST, PRECIZNOST I SREĆA

Davor Gmižić iz Velike Gorice, koji je sa svojim engleskim seterom "Nardijem od Pastorčića" ove godine odnio prestižni naslov svjetskog prvaka u Kupu Sv. Hubert pohvalio je i organizaciju i sudionike prvenstva.

- Nisam se uopće za vrijeme utakmice osjećao kao da se natječem, već sam samo uživao u predivnom danu i radu svoga psa Nardija od Pastorčića koji je velikim dijelom zaslužan za pobjedu. Za pobjedu mislim da su bili presudni moj rad posebno korektnost i preciznost u lovu, odličan rad i poslušnost psa, ali i sreća koja u natjecanjima uvijek ima presudnu ulogu. Meni je lov u krvi, dio je obiteljske tradicije i njime se oduvijek bavim. Natječem se već deset godina zaredom i uvijek sam bio ili drugi ili treći, stoga sam posebno sretan i oduševljen što sam ove godine baš u Zadru napokon došao i do prvoga mjesta. Namjeravam se i dalje natjecati, ovaj tjedan započinje Kup Mediteran, a već sam i kupio kartu za Grčku, u kojoj se sljedeće godine održava Svjetsko prvenstvo, kaže Gmižić.

Izvor: Zadarskilist.hr / Tekst: Katarina Belić / Foto: Ivan JAMIČIĆ

Pročitano 4878 puta
Kuhada

Zadnje od Kuhada