Digitalne optike idu dalje – NiteSite sustavi

Petak, 02 Prosinac 2016 09:41

Činjenica je da digitalna tehnologija definitivno brzim koracima kroči dalje i predstavlja područje koje će vremenom nuditi sve kvalitetnije odgovore na pitanja rada u noćnim uvjetima i snimanja lova. 

Prve porođajne muke ove tehnologije su rezultirale koncepcijom digitalnih ADAPTERA ZA OBJEKTIV dnevnog ciljnika a onda ga je slijedila zamisao samostalnih digitalnih CILJNIKA.


Nastojanja da se nova tehnologija omasovi su rezultirala svojevrsnom žurbom u proizvodnji novih optika s ciljem njihove što je moguće brže prezentacija na tržištu i poslijedično plasiranjem proizvoda koji ne samo da nisu bili do kraja osmišljeni već su se i primjenjivana rješenja pokazala u najmanju ruku manjkavim (primjena komponenti koje nisu mogle pdnijeti uvjete u lovištu, ljepljenje unutarnjih dijelova, nerješena pitanja napajanja...).

U cilju prezentacije što je moguće jeftinijeg proizvoda koji će, ako ne kvalitetom onda cijenom, parirati dominaciji cjevnih noćnih optika (klasičnih noćnih optika), pojedini proizvođači plasiraju proizvode koji na prvi pogled uistinu nude mnogo. No, niža cijena u zbilji ujedno znači i niz kompromisa ili bolje rečeno, manjkavosti. Između ostalog niska cjena se postiže neisporukom nosača uz proizvod, prešućivanjem da neki od tih uređaja praktički ne mogu raditi bez dodatnog akumulatora (a neki su se mučili čak i s njim), primjenom problematičnih rješenja „upucavanja“ končanice, itd..


Poslijedica ove prakse su česti kvarovi, nemogućnost rješenja pitanja iznenadnog gašenja, poteškoće s upucavanjem i održavanjem položaja končanice, zatim već spomenuta iznenadna gašenja i slično. Ovakva se praksa pojedinih proizvođača pokazala štetnom za daljnji razvoj ove tehnologije i njeno prihvaćanje od korisnika te se potvrdilo da je ipak potrebno provesti ispitivanja prije puštanja u prodaju.

Uvidjevši ovo stanje, kao i sve nedostatke postojećeg koncepta digitalnog ciljnika, pojedini proizvođači iznalaze način na koji bi izbjegli manjkavosti ovog koncepta. Rješenje nalaze u nadogradnji onoga što korisnik već ima, na što je naviknut i za što zna da je pouzdano, tj. nadogradnji korisnikovog postojećeg dnevnog ciljnika. Pionir u ovom konceptu je tvrtka iz Velike Britanije, NiteSite.


NiteSite uvodi sustav jednostavne i brze nadogradnje na vašu postojeću optiku tako da se u cjelosti izbjegava pitanje upucavanja (ako je riječ o postavljanju na ciljnik) jer se njihov sustav oslanja na končanicu korisnikovog postojećeg dnevnog ciljnika. Digitalni dodatak se postavlja u doslovce 60 sekundi, pa i manje. Jednako se tako brzo i skida.

To ujedno znači da istu optiku, bez upucavanja ili podešavanja (ovisno da li je riječ o primjeni na uređaju za osmatranje ili ciljnaje), možete koristiti na kojoj god želite dnevnoj optici. NiteSite sustav možete jednako brzo i jednostavno dijeliti s kolegama.
Drugi smjer na koji se ovaj proizvođač odlučio je – korisniku dati apsolutno sve što mu je potrebno i ne skrivati druge troškove tako što ga se sili na dodatne kupnje. Dakle, u NiteSite sustavima je sve što će Vam trebati kako bi odmah nakon kupnje uređaj mogli postaviti i s njim raditi.


Dodatno, sa svješću da su svi digitalni uređaji vrlo „žedni“ energije, svaki NiteSite paket sadrži i visokokapacitetni punjivi akumulatorski sklop koji će Vam osigurati sate neometanog rada. Činjenica je da Vas većina drugih proizvođača digitalnih optika ne informira o ovom aspektu digitalnih optika i tako dovodi u poziciju da nemate izbora nego kasnije dokupiti ne jeftin akumulatorski paket. Neki od digitalnih uređaja na tržištu niti nemaju mogućnost uključenja vanjskog izvora napajanja, što je u najmanju ruku nekorektno prema kupcima s obzirom na energetske potrebe istih. Osobito kada se zna da je nedosatno napajanje čest uzrok neželjenog samostalnog gašenja digitalnih uređaja.

Daljnja, vrlo bitna osobina za lovca i svakog drugog zahtjevnog korisnika, ovi sustavi su iznimno otporni na trzaje i udarce. Njihova veza s dnevnom optikom i eventualno oružjem je fleksibilna i svi se udarci ili trzaji vrlo učinkovito amortiziraju i time se izbjegavaju oštećenja. Digitalni ciljnici tom problemu teško mogu izbjeći s obzirom da njihova primjena zahtjeva čvrstu vezu s oružjem te precizno pozicioniranje vlastite končanice i njenu visoku otpornost.


Pored gore navedenog, velika prednost sustava koji je razvio NiteSite u odnosu na ostale digitalne ciljnike ili adaptere je u tome što su tri komponente koje ga čine (modul kamere, modul ekrana s IC osvjetljivačem i modul baterije) samostalne jedinice koje se po potrebi lako izmjenjuju i vrlo jednostavno održavaju. Komponente nisu natrpavane i ljepljene u jednom kućištu, što kod drugih uređaja održavanje i servis čini pravom noćnom morom.

Dakle dizajneri NiteSitea su prvo su sa svojim Viper, Wolf i Eagle noćnim adapterima za dnevne optike otklonili sve nedostatke koji su mučili digitalne adaptere za objektive i digitalne ciljnike drugih proizvođača kao na prmjer gore spomenuti visoki stupanj kvarova, veliku osjetljivost na trzaj i bljesak, iznenadna gašenja i padove končanica, visoku potrošnju baterija i kratko trajanje rada, potrebu dokupljivanja dodatne opreme te opću neopuzdanost i poslijedičnu nesigurnost lovca u njihovu funkcionalnost.


Tada su uslijedile „napredne“ inačice gore navedenih digitalnih adaptera za dnevne optike. Riječ je o RTEK paleti istih Viper, Wolf i Eagle adaptera. Novitet kod RTEK modela je integracija snimača u modul kamere uz memorijsku karticu uračunatu u cijenu. Tu je zatim integrirana mogućnost bežičnog odašiljanja slike na vaš mobitel, vanjska regulacija osvjetljenja ekrana i vanjsko izoštravanje ciljnika.

Najnovije iz NiteSitea je predstavljanje modula laserskog daljinomjera koji se može kombinirati sa svakim od njihovim modela noćnih adaptera i predstavlja samostalnu jedinicu.


Za više detalja o NiteSite sustavima kontaktirajte distributera za RH, tvrtku Lapis Plus d.o.o. (01-3887736 – www.lapis-plus.com).

K2 Items