Odstrijeljen prvi čagalj u Lipiku

Napisao/la  Petak, 30 Siječanj 2015 06:37

U lovištu u blizini Kukunjevca kod Lipika prošlog je vikenda ustrijeljen prvi čagalj na tom području, a možda i u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji. Invazivna neautohtona vrsta predatora je srodnik vuka, kojota i domaćeg psa. Na području Slavonije sve se više širi jer nema konkurencije u vidu vukova, za razliku od njih lovi obično sam ili u paru, vrlo rijetko u manjim čoporima manju i srednju divljač, ali i domaće životinje.

- To je neuobičajeni ulov iako smo čagljeve viđali u zadnjih godinu dana. Nije ga još nitko uspio odstrijeliti. To nije domaći predator, još nismo sigurni je li riječ o čistom primjerku jer se može križati i sa psima lutalicama. Dali smo ga na analizu u veterinarsku stanicu, uglavnom ima kratak rep i odlike pravog čaglja. Odstrijelio ga je jedan Zagrepčanin, prijatelj Hrvatskog lovačkog društva Jelen - rekao nam je pomoćni lovnik Dražen Sudetić.

- Ima ih, već su prešli sve granice, nažalost došli su i kod nas. Svojevremeno, kad je LD Jelen potpisao suradnju s Lovačkim društvom Krka-Lozovac iz Konjevrata u zaleđu Šibenika, poklonili su nam prepariranog čaglja jer su znali da ga nemamo. Željeli su da vidimo kako izgleda. Međutim, za desetak godina se pojavio i u našim krajevima. To je realnost, nema ih još toliko, ali malo pomalo su došli. U dobrom dijelu slavonske Posavine ga već ima puno. Već nekoliko godina se zamjećuju i kod nas. Jedan dio je došao s istoka, a drugi iz Bosne. Kao novi predator opasni su u prvom redu za sitnu divljač poput zeca i fazana, ali i za srneću divljač, pa čak i za mladunčad divlje svinje. Za ljude nisu opasni jer, kao i svaka divljač, bježe od ljudi - kaže Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije.

- Već smo u dogovorima i u ožujku ili travnju planiramo organizirati stručno predavanje profesora Boškovića iz Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na temu čagljeva. Cilj nam je upoznati lovce s tom vrstom. U sljedećim izradama lovno-gospodarskih osnova morat ćemo i njega uvrstiti kao divljač koja se ustaljuje na našim područjima. Zasad je samo u tragovima, nije populacija tolika da bismo morali promptno reagirati. Za godinu-dvije istječu zakupi naših lovišta i tad ćemo u osnove morati uvrstiti i čaglja - dodaje Vujnović. 

034portal.hr, 29.01., A.G.
Zadnja izmjena Četvrtak, 29 Siječanj 2015 17:43
K2 Items