Ispiši ovu stranicu

NOVO U DOMAĆOJ LITERATURI: 90 godina splitsko-dalmatinskog lovstva

Utorak, 08 Prosinac 2015 00:52
Ocijeni
(1 glas)

Iz tiska izišla monografija Davora Martića o velikoj obljetnici Hrvatskog lovačkog saveza

Još jedan vrijedan rad, monografija "90 godina splitsko-dalmatinskog lovstva" autora Davora Martića ugledao je svjetlo dana. Riječ je, dakako, o povijesnom rođenju (10. prosinca 1925. godine) središnjeg našeg prvog lovačkog saveza, koji su pod nazivom Savez lovačkih durštava za Hrvatsku i Slavoniju utemeljeli naši preci, u nastojanju da zaštite i sačuvaju prirodu i lov.

Premda je u pozadini ove "priče iz Nazorove 63" sam kontekst osnivanja stožerne asocijacije hrvatskih lovaca, koja dalje teče svih nadolazećih desetljeća, u različitim režimima i društvenim uređenjima, autor se nastojao, s razlogom, više pozabaviti lovstvom splitsko-dalmatinskog podneblja.
Jedan od, svakako, motivirajućih razloga jest i taj što je, "kopajući" po arhivama i muzejima, Davor Martić otkrio značajan podatak, a taj je da je čak šest lovačkih asocijacija u Dalmaciji dobrano navršilo svoj stoti rođendan. Osim toga, Dalmacija je često dobivala svoj posebni status u lovstvu jer je podizanje i građenje lovstva bilo limitirano dugogodišnjim postojanjem regalnog (slobodnog) prava lova i činjenicom da ovo područje nije bilo zanimljivo vladajućim – u lovnogospodarskom pogledu – zbog hendikepa i nedostatka korisne krupne divljači!
Kako bi približio stranice monografije aktualnim zbivanjima, autor je prvi dio posvetio nedavnoj, završnoj svehrvatskoj proslavi briljantne obljetnice – 90. godišnjici Hrvatskog lovačkog saveza u velebnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" i misnom slavlju u povodu spomendana našeg sveca zaštitnika svetog Huberta u zagrebačkoj katedrali.
Ovaj novi autorski rad Davora Martića obiluje izvornim fotografijama, povijesnim dokumentima i drugim provjerenim dokazima koji njegovu djelu daju timbar vjerodostojnosti.
Izdavač monografije je "Dobra kob" d.o.o. u Splitu, u suradnji s HLS-om i županijskim lovačkim savezima, kao i matičnom Lovačkom udrugom "Split".


Narudžbe:
Izdavač Dobra kob d.o.o,
Split, Klovićeva 13
Cijena primjerka 100 kn + poštanski troškovi (pouzećem)

Pročitano 3576 puta Zadnja izmjena Utorak, 08 Prosinac 2015 01:02

Srodni sadržaj (po oznakama)