Ispiši ovu stranicu

LOV POLJSKIH KOKA“ LOVAČKOG PISCA DAVORA MARTIĆA

Ponedjeljak, 05 Prosinac 2011 14:44
Ocijeni
(0 glasova)

lov-poljskih-koka-240.jpg

U lov „na pero“ sa etikom,  iskustvom i vještinom

U nakladi splitske izdavačke kuće Dobra  kob d.o.o. i časopisa Dobra kob Slobodne Dalmacije u Splitu je upravo tiskana obimna monografija velikog formata  „Lov poljskih koka“ autora Davora Martića, lovačkog pisca i glavnog urednika Dobre kobi. Monografija je prva takove vrste u Hrvatskoj,  može se reći i mnogo šire, koja na 152 stranice donosi štivo o vještini lova na naše autohtone  poljske koke, jarebicu kamenjarku (grivnu), jarebicu čukar, poljsku jarebicu (trčku), prepelicu i, naposljetku  fazana. Monografija obiluje izvrsnim fotografijama fotoreoportera i lovnih znalaca. Među njima valja istaknuti  izvanredno uspjele fotografije Radoslava Bekavca, Maria Todorića, Dragana Milanovića, te fotografije iz arhive Dobre kobi, kao i brojni praktični crteži i ilustracije lova i (po)gađanja sitne lovne divljači.

lov-poljskih-koka-320.jpg

U lov „na pero“ sa etikom,  iskustvom i vještinom

U nakladi splitske izdavačke kuće Dobra  kob d.o.o. i časopisa Dobra kob Slobodne Dalmacije u Splitu je upravo tiskana obimna monografija velikog formata  „Lov poljskih koka“ autora Davora Martića, lovačkog pisca i glavnog urednika Dobre kobi.

 

Monografija je prva takove vrste u Hrvatskoj,  može se reći i mnogo šire, koja na 152 stranice donosi štivo o vještini lova na naše autohtone  poljske koke, jarebicu kamenjarku (grivnu), jarebicu čukar, poljsku jarebicu (trčku), prepelicu i, naposljetku  fazana.

 

Monografija obiluje izvrsnim fotografijama fotoreoportera i lovnih znalaca. Među njima valja istaknuti  izvanredno uspjele fotografije Radoslava Bekavca, Maria Todorića, Dragana Milanovića, te fotografije iz arhive Dobre kobi, kao i brojni praktični crteži i ilustracije lova i (po)gađanja sitne lovne divljači.

Grafička obrada je Siniša Bebić.

 

Monografija „Lov poljskih koka“ je ujedno i veliki podsjetnik za sve lovce na pero, pogotovu mlađe koji tek počinju lovom ,ali i za one koji su ogrezli u lovu, ali još uvijek gube trku u odnosu sa brzoletećom pernatom divljači.

Zato je monografija i vrijedan priručnik za lovce na pero.

„Monografiju „Lov poljskih koka „ napisao sam na osnovi  svojeg 40- godišnjeg bogatog iskustva,loveći čitav svoj lovački vijek , za sve časne i etične lovce na pero, sadašnje i buduće. Ne da ih učim i podučim, koliko mogu, već da ih podsjetim na pravilan,etičan lov kada se susretnu sa kraljevskim pticama „u četiri oka“.

Autor dalje priča kako „toj lovljenoj ptici, božanskom biću,svakiput  etičan lovac mora pružiti priliku da odbjegne . Nismo više lovci iz naše davnine, kada smo lovili zbog hrane, ističe Davor Martić, baveći se lovom ugušili smo praiskonski instikt predatora , što nam je ogromni plus „.

Lov poljskih koka, posebice naše autohtone ptice, jarebice grivne je istinski doživljaj, pravi lov za kraljeve.

Ptičar u fermi, zapovijed, aport , slastan je lovački užitak i gušt svakog etičnog lovca ,ali i visoko priznanje njegovom psu , dlakakom i neponovljivom prijatelju.

Autor je monografiju napisao na osnovu svojih , stvarnih doživljaja, saznanja, na zgodama iz lova , prenoseći na mlađe naraštaje desetljećima sakupljena iskustva, vještinu i gađanje leteće divljači. Zbog toga je ova monografija dobrodošla, jer će ,ako se pravilno i dobro iščita, eliminirati negativne premise u vještini  gađanja divljači, od kojih će svakako imati obilate koristi sami lovci i , naposljetku, ovlaštenici prava lova.

Vrijedi istaknuti da je „Lov poljskih koka“ ,zapravo, dvanaesta knjiga Davora Martića, u kojima se javlja kao izravni autor ili kooautor , posebno o lovnoj etici i običajima.

U monografiji autor daje „lekciju“ mlađima,ali i starijim lovcima, o lovnoj etici i običajima u lovu. Dobrohotno upućuje  lovce na pridržavanje etike i običaja,što, naravno, pored ostalog uključuje odavanje počasti divljači nakon lova, redanje divljači na štreki (desni bok),ali i ne manje značajni običaji raspodjele divljači poslije ulova,gdje u prvom redu prednost pripada lovcima gostima,odnosno najstarijim sudionicima lova.

Ovaj uspješan izdavački projekt prihvatili su i sponzorirali : Hrvatski lovački savez, Uprava za lovstvo Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Lovačka udruga „Split“, Lovački savez Primorsko-goranske županije i Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije.

U promotivne svrhe projekt je pomogla i „Slobodna Dalmacija“, redakcija lovačkog magazina  Dobra  kob.


Dodatno:

DK-pretplata-170_11-11.jpg Pretplatom na časopis DOBRA KOB lovci ovaj put dobivaju atraktivan popust na kupnju nove, vrijedne monografije LOV POLJSKIH KOKA - Priručnik za lovce na pero kojoj je autor gospodin Davor Martić urednih Dobre kobi i naš plodni pisac lovačke literature monografija i priručnika za lov i lovce.

 

Pretplata na Dobru kob na besplatni telefon: 08001230

Pročitano 4347 puta Zadnja izmjena Srijeda, 25 Srpanj 2012 15:26