Prva splitska dama vodi "Damu damu"

Ponedjeljak, 21 Svibanj 2007 03:00
Ocijeni
(0 glasova)

ŠOLTANKA MAJA ČANJEVAC VLAK IZABRANA ZA PREDSJEDNICU PRVE ŽENSKE LOVAČKE UDRUGE U HRVATSKOJ

U mjestu Staro Čiće pokraj Velike Gorice osnovana je Lovačka ud­ruga Dama dama, prva udruga lovkinja u Hrvatskoj, čije sjedište je u gradiću Sveli Križ Začretje u Hrvat­skom zagorju. Čelnica društva stiže iz Dalmacije, a to je Maja Čanjevac Vlak s otoka šolte, članica šoltanske "muške" udruge. LU Dama dama, či­je ime ima simboličnu poveznicu s nježnijim spolom, ali i s latinskim na­zivom za jelena lopatara, za sada okuplja 20-ak lovkinja iz šest župani­ja i dva muška člana, a, prema riječi­ma predsjednice, udruzi mogu pris­tupiti svi građani s položenim lovač­kim ispitom.

Prva hrvatska udruga lovkinja čla­nica je Hrvatskog lovačkog saveza, odnosno Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije, ali čast mi je da predstavljam najveću dalmatinsku županiju. Udruga nije osnovana radi ostvarivanja koristi za pojedince, već se želimo družiti u lovu, loviti i brinuti se o divljači, što smo i do sada radile, ali pod kapom "muških" društava. Među nama ima veterinarki, kinologinja, studentica, ali i cura koje su dob­ru lovačku kob stekle u obiteljima.. ističe Maja Čanjevac Vlak.

Prema njezinim riječima, osnivanje LU Dama dama otvorilo im je moguć­nost organiziranja lova po svim loviš­tima, pri čemu će se posebna pozor­nost posvećivati njegovanju tradicije Damskog lova koji će se održavati u listopadu svake godine. U tom cilju, želimo i ove godine održati taj običaj, u lovištu Zrinska gora II kod Hrvatske Kostajnice, čiji je lovozakupnik Nenad Jagodić ujedno i počasni član naše udruge, kaže predsjednica.

- Naše članice su već pokazale svoju kvalitetu u lovištima i kinološ­kim natjecanjima, pa je tako Martina Špehar organizatorica Damskog lo­va, a Ivana Šenjug, tajnica LU Zajec iz Sv. Križa Začretja. 2004. godine s njemačkim oštrodlakim ptičarom os­vojila Kup sv. Huberta  naglašava prva žena LU Dama Dama, koja je i sama već 15-ak godina aktivna u lovstvu i lovnom streljaštvu, ali i u pripremi delicija od divljači u svojem šoltanskom domu.

Izvor:  Dobra kob /  Autor: Gordan ZUBČIĆ

 

clanak_maja_dobra_kob

 

Pročitano 3246 puta Zadnja izmjena Četvrtak, 17 Rujan 2015 00:11
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023