Med - svestrana namirnica koja stane u svaki ruksak

Napisao/la  Petak, 24 Listopad 2014 02:33

Kada krećete na teren spakirajte i med! Med proizvode pčele medarice i to od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili pomoću slatkih izlučevina nekih kukaca. Glavni sastojci meda su ugljikohidrati (prirodni šećeri) – čak do 99% suhe tvari.

Kada krećete na teren spakirajte i med! Med proizvode pčele medarice i to od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili pomoću slatkih izlučevina nekih kukaca.

Glavni sastojci meda su ugljikohidrati (prirodni šećeri) – čak do 99% suhe tvari. Osim njih, u medu nalazimo i vodu, bjelančevine, vitamine, enzime i minerale. Med je vrlo zdrava namirnica koja obiluje svim sastojcima koji grade ljudski organizam.

Med se ne kvari! Njegovi sastojci imaju prirodna antibakterijska svojstva i med je sam svoj konzervans. Med se eventualno može kristalizirati, što mu je prirodno svojstvo i ne utječe na njegovu kvalitetu. Ukoliko želite da med ponovno postane tekuć, stavite teglicu pod mlaze tople vode ili ju lagano zagrijte u lončiću vode. Pažnja! Voda ne smije prijeći 40 °C jer zagrijavanjem na višim temperaturama med gubi svoja svojstva.

Med se može upotrijebiti i za njegu rana, porezotina i opeklina. Med zbog svojih antibakterijskih osobitosti spriječava infekcije. Također med tvori viskoznu prepreku koja bakterijama onemogućuje pristup i tako umanjuje razvoj infekcije. Sadrži i neke enzime koji pospješuju čišćenje i zacijeljivanje rana, a i upija gnoj te uklanja neugodne mirise. Med na rani smanjuje bol, te održava ranu vlažnom što također pospješuje zacijeljivanje.

Med je kalorična namirnica – sadrži oko 60 kalorija po žlici tj. skoro 1300 kalorija na pola kilograma. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, koja se laganije otpušta nego u namirnica koje su kaloričnije s većim postotkom masti. Zbog toga je med izvrsno gorivo.

Poželjno je med spremiti u stakleno posuđe. Med vole i mnoge životinje (npr. glodavci) čijim zubima tanka plastika ne predstavlja prepreku. Zato se med čuva u staklenkama s poklopcima koji onemogućuju ulaz vlage.

Lovac.info
Zadnja izmjena Nedjelja, 07 Prosinac 2014 12:41
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023