Predavanje gostiju iz Slovenije na Veleučilištu u Karlovcu

Napisao/la  Utorak, 24 Prosinac 2013 02:14

U četvrtak, 19. prosinca, na Veleučilištu u Karlovcu održan je zanimljiv niz predavanja o istraživanjima i gospodarenju populacija jelena običnog, srne obične i divlje svinje u Sloveniji.Gosti predavači bili su doc. dr. sc. Boštjan Pokorny, sa Instituta za ekološka istraživanja (ERICo) iz Velenja, dr. sc. Ida Jelenko, također sa Instituta za ekološka istraživanja iz Velenja, te Katarina Flajšman, univ. spec., sa Šumarskog instituta Slovenije . Predavanja su održana u opuštenoj atmosferi pred profesorima i tridesetak studenata odjela Lovstva i zaštite prirode.

Doc.dr.sc. Pokorny održao je prvo predavanje, o gospodarenju divljači, u kojem je u kratkim crtama predstavio načine i principe lovnog gospodarenja papkarima u slovenskim lovištima. Dotaknuo se problematike pritiska javnosti, obvezama koje lovačka društva imaju prilikom gospodarenja kao i oštrim kaznama koje moraju platiti ako ne ispune kvotu odstrjela. Govorio je i o načinima istraživanjima slovenske faune i kontrolnim metodama na kojima se ona temelje.

Potom je uslijedila njegova kolegica dr.sc. Ida Jelenko koja se istakla opsežnim istraživanje čeljusti papkara u Sloveniji. Studente je upoznala s on-line informacijskim sustavom Lisjak u kojem se bilježi lokacija, vrijeme, vrsta i drugi podaci svakog odstrjela u Sloveniji čime se kontinuirano stvara izvanredna baza podataka. Osim toga, dr.sc. Jelenko govorila je o značaju prikupljanja čeljusti papkara u Sloveniji, opsežnom istraživanju provedenom na kostima donje čeljusti (istraženo je više od pedeset tisuća mandibula papkara!) i njegovim rezultatima, te o nekim indikatorima zagađenosti okoliša koji se mogu iščitati iz degenerativnih promjena čeljusti srne obične.

Predavanje je nastavila Katarina Flajšman, univ. spec. koja je predstavila prve rezultate novih istraživanja reprodukcije papkara (prvenstveno divlje svinje i jelena) u Sloveniji. Prilikom istraživanja nastojao se odrediti stupanj plodnosti divljih svinja, razlike u dobnoj strukturi između srne i jelena, te utjecaj tjelesne težine na plodnost papkara.

divlje svinje istra 1Završno predavanje odradio je doc.dr.sc. Pokorny a govorio je o utjecaju prometa na divljač u Sloveniji. Osvrnuo se na broj stradale divljači, visinu šteta koja nastaje prilikom naleta divljači na motorno vozilo i na načine kojima se želi spriječiti divljač od prelaska prometnica (fizičke, mirisne i zvučne prepreke).

Nakon gotovo dva i pol sata predavanja uslijedio je kratak razgovor i diskusija, a potom su se gosti povukli.

Sve pohvale Veleučilištu, a posebice odjelu Lovstva i zaštite prirode, na organiziranju ovih zanimljivih i informativnih predavanja – nije svaki dan prilika čuti goste predavače i znanstvenike kako prezentiraju rezultate svojih istraživanja i praksu lovnog gospodarenja svoje zemlje. Nadajmo se da će ovakvih prilika biti još, i da će biti bolje posjećene jer ih je zbilja šteta ne čuti.

Dina Botta

 

Zadnja izmjena Srijeda, 11 Ožujak 2015 19:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023