Lov orlovima u Kazahstanu

Napisao/la  Četvrtak, 05 Prosinac 2013 00:00

lov-orlovima 4Kazahstan je bio domaćin prvog međunarodnog festivala Berkutchi – natjecanja u lovu surim orlovima (kazački: sayat). Natjecatelji su došli iz Mongolije, Kine, Uzbekistana, Češke, Slovačke i Španjolske. Lov orlovima dio je tradicije duge preko 2000 godina i jedan je od najvažnijih kulturnih blaga naroda Kazasa. Danas tu tradiciju održava oko 350 lovaca orlovima kojima je to životni poziv a često se prenosi s koljena na koljeno. U Kazahstanu se smatra da samo pravi muškarci mogu imati orlove.

Kazahstan je bio domaćin prvog međunarodnog festivala Berkutchi – natjecanja u lovu surim orlovima (kazački: sayat). Natjecatelji su došli iz Mongolije, Kine, Uzbekistana, Češke, Slovačke i Španjolske. Lov orlovima dio je tradicije duge preko 2000 godina i jedan je od najvažnijih kulturnih blaga naroda Kazasa. Danas tu tradiciju održava oko 350 lovaca orlovima kojima je to životni poziv a često se prenosi s koljena na koljeno. U Kazahstanu se smatra da samo pravi muškarci mogu imati orlove.

Suri orao može narasti do metra visine i imati raspon od preko dva metra. Veza između trenera i orla traje čitav životni vijek orla koji može iznositi 15 do 20 godina. Postoji i kazahstanska uzrečica koja kaže: kako muškarac dresira orla tako i orao dresira njega.

Telegraph.co.uk
Zadnja izmjena Četvrtak, 05 Prosinac 2013 00:03
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023