PYOMETRA

Napisao  Četvrtak, 30 Listopad 2008 04:58

pyometra-lovac

Piometra ili upala maternice česta je pojava kod starijih kuja koje se nisu kotile, ali može se javiti i kod  kuja bilo koje dobi.

Kuje se normalno tjeraju svakih 6 mjeseci tj. dva puta godišnje kroz cijeli svoj život. Tjeranje traje 2-3 tjedna, u prvih 7-10 dana javlja se krvavi iscjedak iz vulve koja je natečena, u tom razdoblju (proestrus) kuja mirisom privlači mužjake ali mu ne dozvoljava da skoči, kasnije taj iscjedak postaje svjetliji i kuja je spremna za parenje 9-14 dan tjeranja(estrus), kod nekih kuja i kasnije....

PYOMETRA

Piometra ili upala maternice česta je pojava kod starijih kuja koje se nisu kotile, ali može se javiti i kod  kuja bilo koje dobi.


Kuje se normalno tjeraju svakih 6 mjeseci tj. dva puta godišnje kroz cijeli svoj život. Tjeranje traje 2-3 tjedna, u prvih 7-10 dana javlja se krvavi iscjedak iz vulve koja je natečena, u tom razdoblju (proestrus) kuja mirisom privlači mužjake ali mu ne dozvoljava da skoči, kasnije taj iscjedak postaje svjetliji i kuja je spremna za parenje 9-14 dan tjeranja(estrus), kod nekih kuja i kasnije.

 

pyometra-lovac-v
Ultrazvučni nalaz maternice

 

Neke kuje se nakon tjeranja udebljaju,ali nisu skotne, nateknu im mliječne žlijezde, nekima krene i mlijeko 2 mjeseca nakon tjeranja i pokazuju znakove kao da će se kotiti, ta pojava se zove lažna trudnoća. Kuje koje učestalo imaju tu lažnu trudnoću veća je mogućnost nastanka piometre, zato je takve kujice najbolje sterilizirati. Također kujama kojima se učestalo daju injekcije protiv tjeranja (hormoni) mogu dobiti piometru kao i starije kuje koje se nisu nikad štenile.

Piometra nastaje zbog pojačanog lučenja materničnih žlijezda, u maternici se nakuplja sadržaj tekući do gusti koji povećava lumen maternice, a kasnije se razmnožavaju bakterije u tom sadržaju. Nekad se taj sadržaj cijedi van pa se vidi u obliku iscjetka iz vulve što je povoljnije za životinju, ali kod zatvorene piometre taj sadržaj ne izlazi iz maternice nego se sve više nakuplja i širi lumen maternice, a u krv se resorbiraju toksini što vrlo brzo može dovesti do septikemije i smrti životinje.

Znakovi piometre su: gusti iscjedak iz vulve koji često ne mora biti prisutan ako je zatvorena piometra, slabiji apetit, POJAČANA ŽEĐ (kuja popije abnormalne količine vode), povećana temperatura...

Dijagnoza se postavlja prema toj kliničkoj slici, krvnom pretragom (leukocitoza) i UZV (slika gore) i RTG.

Najbolja "terapija" je ostranjivanje maternice i jajnika što prije uz obilne infuzije prije i poslije opracije i antibiotike. Izlječenja samo sa antibioticima ili nekim drugim preparatima ne daje dobre rezultate.


 

 

dr_martic_portret

 

VETERINARSKA  AMBULANTA "NOVO BRESTJE" doo

ORHIDEJA 89  10360  SESVETE

Tel: 2012 068 fax:2012 070

www.veterina-brestje.hr

 

Martić Božidar Darko  dr. vet. med.

 

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023